Jazz in ’t Heerenlogement, een bijzondere locatie

De storm Ciara speelde het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH) 9 februari nog parten. Het eerste concert in ’t Heerenlogement, de nieuwe locatie van het CTHJ aan het Franekereind in Harlingen, kon daardoor niet doorgaan. Nu zijn de weervoorspellingen voor de komende week veel gunstiger en staat niets het loungeconcert van de Second Life Jazz  Band op zondag 8 maart in de weg. 

’t Heerenlogement kent een rijke geschiedenis. Het werd rond 1650 gebouwd en is sindsdien altijd hotel geweest. Het is door zijn ligging aan de gracht altijd een stempelpost geweest tijdens Elfstedentochten, waarvan de eerste onofficiële tocht al in 1845 werd verreden. Ook Jacob van Lennep maakt in 1823 in zijn beroemde dagboek over zijn wandeling door Nederland al gewag van het Harlinger etablissement waar hij als tevreden gast heeft overnacht.

Jarenlang is ’t Heerenlogement ook een belangrijke spil in het Harlinger culturele leven geweest. Naar verluid hebben de eerste jazzconcerten in Harlingen daar plaatsgevonden. Veel van die oude luister is nog altijd terug te vinden hotel annex restaurant. De rijke geschiedenis bepaalt tot op de dag nog de sfeervolle ambiance en de stijlvolle inrichting van het pand dat historie ademt. 

Het CTHJ is daarom blij dat het de jazz in Harlingen op die plek kan laten terugkeren. Het is qua sfeer en uitstraling waarschijnlijk de meest logische plek in de havenstad voor loungeconcerten waarbij de traditionele jazz uit het begin van de vorige eeuw, de ‘Roaring Twenties’, centraal staat. Bovendien kunt u na afloop uiteraard een uitstekende maaltijd nuttigen (wel graag vooraf reserveren) en als u wilt kunt u zelfs blijven overnachten in van de fraaie hotelkamers. Kortom, jazz in ‘t Heerenlogement is meer dan muziek alleen. Mis het niet, het eerste loungeconcert van het CTHJ op deze bijzondere locatie.