Brexit en de gevolgen voor de jazz

Nu de Brexit sinds 1 januari van dit jaar een feit is en de rookwolken omtrent de nieuwe verhoudingen tussen Europa en het Britse eiland zijn opgetrokken worden langzaam de gevolgen zichtbaar. Niet alleen op het gebied van onder andere de economie, het reizen, het onderwijs, maar ook op het gebied van de cultuur. Zo heeft de Brexit ook invloed op de jazz, want Britse artiesten mogen niet meer zonder visum naar het Europese vaste land komen voor een tournee.

Het was in eerste instantie de bedoeling om Britse artiesten zonder visum op tournee door Europa te laten gaan, maar dat voorstel is in de onderhandelingen met de Europese Unie gesneuveld. Er zijn voor verschillende sectoren wel uitzonderingen gemaakt voor werknemers om vrij te kunnen reizen tussen het Europese vaste land en het eiland, maar die uitzondering geldt niet voor artiesten. Als zij een lange toer door Europa willen maken is er een visum nodig. En om het nog ingewikkelder te maken eisen landen als Spanje, Italië en Denemarken ook nog een werkvergunning voor Britse bands en artiesten.

Dat maakt het bijvoorbeeld voor de grote Europese jazzfestivals een stuk lastiger om Britse jazzartiesten te strikken. Je zou dat een aderlating kunnen noemen, want de Britse jazzscene is momenteel behoorlijk toonaangevend. Vooral in en rond Londen zijn veel jonge artiesten op een frisse en vernieuwende manier met jazz bezig, zoals drummer Moses Boyd, saxofonist Nubya Garcia, tubaspeler Theon Cross, pianist Dave Stapleton en trompettist Laura Jurd (foto). Zij hebben de jazz omarmd, maar die met een aanstekelijke muzikale vrijheid doorspekt met invloeden uit onder andere dub, grime en afrobeat, waardoor ze een eigen hedendaagse stijl hebben ontwikkeld. Om te zorgen dat we deze jazzvernieuwers toch in Europa kunnen blijven zien en horen is er in Engeland een petitie gestart om de regels voor artiesten alsnog aan te passen. Die petitie is inmiddels al meer dan 200.000 keer getekend, waardoor het mogelijk wordt het onderwerp opnieuw in het Britse Lagerhuis te bespreken.  

Geef een reactie