Eerbetoon aan Charlie Parker

Zelfs in deze lastige coronatijd is er op het gebied van de jazz geregeld wat moois te beleven. Zo bracht drummer Erik Ineke samen met zijn Jazzxpress en saxofonist Tineke Postma in september vorig jaar het album ‘What Kinda Bird Is This?’ uit met als ondertitel ‘The music of Charlie Parker’.  Het is een mooi eerbetoon aan Charlie ‘Bird’ Parker geworden. De in Kansas City geboren meester of de bebop zou in augustus vorige jaar met een iets beter levensstijl immers 100 jaar zijn geworden.  Het prachtig album dat laat horen dat de muziek van Parker tijdloos is. Tineke Postma laat het werk van deze oude rot klinken alsof het gloednieuw is en geeft er door haar eigen interpretaties en speelse dynamiek een hele nieuwe dimensie aan.

Dat komt niet in de laatste plaats door de aantrekkelijke en strakke basisrythmes die drummer Ineke en zijn Jazzxpress voor de solist neerleggen. Naast Ineke zijn dat bassist Marius Beets en afwisselend de pianisten Rein de Graaff, Peter Beets en Rob Agerbeek, tenorsaxofonist Sjoerd Dijkhuizen en de jonge, zeer talentvolle Amsterdamse trompettist Ian Cleaver. Blazers waarmee Postma als solist bovendien heerlijk de strijd aan kan gaan.

Het album bevat een aantal minder bekende, maar zeker niet minder fraaie composities van Parker zoals ‘Bongoo Beep’ en ‘Merry Go Round’, maar ook twee door Marius Beets gecomponeerde bebopstukken genaamd ‘Birdie Num’ en ‘Confirmation’. Beide nummers zijn knipogen naar composities van Parker, maar dan in fraai eigentijds jasje gestoken. Maar ook nummers die niet door Parker geschreven zijn maar wel door hem gespeeld, zoals ‘Lover Man’ van Jimmy Davis, ‘Just Friends’ van John Klenner en ‘Stupendous’ van Howard McChee hebben in verrassend mooie uitvoeringen het album gehaald.

Zo is dit eerbetoon aan Charlie Parker en de bebop een aangenaam stukje muziekgeschiedenis in een hedendaags jasje geworden met een mooie balans tussen stevig uptempo werk en heerlijk meanderende ballades. Een plaat die in deze lastig periode zonder concerten toch zorgt voor momenten van aangenaam luisterplezier.   

Geef een reactie