Jazzdrummer Milford Graves overleden

Jazzdrummer Milford Graves is zaterdag 12 februari op 79-jarige leeftijd overleden. Hij leed al langer aan een hartaandoening. Graves werd geboren in 1941 in New Yorkse wijk Queens en begon op zijn derde al te drummen. Op zijn achtste ontdekte hij conga’s en daarna begon hij zich ook te bekwamen in timbales en het Afrikaanse handdrummen. Begin jaren zestig speelde hij als slagwerker en percussionist in verschillende Afro-Cubaanse bands. Hij richtte ook een eigen groep op, Milford Graves Latino Quartet, met op de piano de onlangs overleden Chick Corea, saxofonist Peter Yellin, bassist Lisle Atkinson en conga-speler Bill Fitch.

Maar het muzikale kwartje viel voor hem pas echt in 1962 toen hij het kwartet van saxofonist John Coltrane zag en hoorde. Hij was onder de indruk van drummer Elvin Jones en wist toen dat zijn toekomst in de jazz lag. Om precies te zijn in de freejazz. Hij is dan ook een echte pionier op dat gebied geworden. Hij ontwikkelde een geheel eigen stijl waarbij de rol van de slagwerker verder ging dan het zijn van een menselijk metronoom die uitsluitend moest zorgen voor een strak ritme. Hij bespeelde zijn drums en conga’s op allerlei manieren, manieren die zowel in ritme als techniek afweken van het traditionele drummen en creëerde daardoor een heel eigen geluid. Hij speelde tijdens zijn carrière met grootheden binnen en buiten de jazz zoals onder andere de saxofonisten Albert Ayler, David Murray en John Zorn, maar ook met Miriam Makeba en Lou Reed. Daarnaast was hij ook beeldend kunstenaar en hield hij zich bezig met natuurgeneeskunde.

Geef een reactie