Maarten Hogenhuis nieuwe artistiek leider NJJO

De in Leeuwarden geboren saxofonist Maarten Hogenhuis wordt de nieuwe artistiek leider van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest voor de periode 2021 / 2022. Hij volgt de zanger, componist en pianist Ruben Hein op.

Saxofonist, componist en bandleider  Maarten Hogenhuis maakt deel uit  van de powerjazzformatie BRUUT!, speelt als duo samen met gitarist Jesse van Ruller en leidt daarnaast zijn eigen trio. In 2013 won hij met dat trio de Keep an Eye International Jazz Award in de categorieën Beste Band en Beste Solist. Het jaar daarvoor stond hij met zijn kwartet in de finale van de Dutch Jazz Competition, waar hij eveneens de prijs voor Beste Solist in ontvangst mocht nemen.

Hij genoot zijn opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2014 cum laude zijn masterdiploma behaalde. In juni 2014 kwam zijn debuutalbum uit, waarop zowel zijn kwartet als zijn trio te horen zijn. Het album was een eerste kennismaking met Maarten als componist. Op zijn tweede album ‘mimicry’ werd deze lijn voortgezet en de plaat ontving eveneens lovende kritieken in de pers, waaronder het NRC, de Volkskrant en het Parool. In mei 2019 verscheen zijn derde album ‘Rise & Fall’ waarop Hogenhuis zich nog meer als componist ontpopt en naast Mark Schilders dit keer Phil Donkin te horen is. In 2019 kreeg Maarten tevens de Compositie Opdracht van het North Sea Jazz Festival toegekend en schreef hij 75 minuten nieuwe muziek voor een all-star bezetting met onder andere Joris Roelofs en Mete Erker.

Het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) wordt eens in de twee jaar samengesteld uit Nederlands toptalent, startende professionals van maximaal 25 jaar oud. Zij doorlopen een tweejarig educatietraject met muzikale coaching, workshops, tournee en bijzondere nationale en internationale samenwerkingen en krijgen zo de kans om hun weg te vinden naar een verdere professionele toekomst. Het NJJO is voor toptalent de brug tussen opleiding en een voorspoedige toekomst. (Bron: NJJO)  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *